Hop sikkert: Undgå ulykker på trampolinen
Desværre sker der stadigt i 2021 flere tusinde små og store trampolinuheld i Danmark årligt. Derfor har Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen i samråd lavet nogle guidelines til, hvordan du og særligt børnene hopper sikkert. Rådene hjælper med at få en tryg hoppeoplevelse fra start af. Gjensidige Forsikring bestilte nyligt en undersøgelse fra analysebureauet Kantar Gallup omkring danskernes trampolinbrug.
Her svarede en tiendedel, at de har oplevet børn komme til skade på hoppedugen. Skaderne tæller alt fra en skræk i livet og et blåt mærke til forstuvede og brækkede led og knogler. Det kan gøre børn (og voksne) bange for at hoppe i fremtiden, hvis de har en dårlig oplevelse.
Det er synd, for havetrampolinen er et fremragende trænings- og fritidsredskab. Du træner stort set alle muskelgrupper ved at hoppe på trampolin, og samtidig brænder du kalorier. Det er en god måde at komme udenfor og få frisk luft samt et smil på læben. Heldigvis kan du som trampolinejer foretage 3 tiltag, som kan modvirke langt de fleste uheld.
Køb et sikkerhedsnet
Uanset om du køber en trampolin til nedgravning eller en fritstående model, så gør dig selv den tjeneste at inkludere et sikkerhedsnet. Køber du en kvalitetstrampolin, vil det ofte være inkluderet. Sikkerhedsnettet skal være højt, have en sikker og nem åbne-lukke funktion og kunne sættes på nemt. De fleste slemme skader sker, når et barn eller flere hopper sammen og falder ud over kanten. Det gælder særligt ved de fritstående trampoliner, som er mere end én meter over jorden.
Ofte bruger vi vores arme, skuldre eller ryg til at afbøde for slag, og det øger risikoen for brud eller forstuvelser. Alle trampoliner har et sikkerhedsnet, der passer i mål og højde. Hop aldrig bevidst mod nettet for at ”teste dets styrke” for sjov.
LÆS OGSÅ: Firkantet trampolin – Test af de bedste firkantede havetrampoliner
Følg de fem gode hopperåd
Det er blot ét ud af de fem gode råd, som kampagnen ”Hop med hovedet – og undgå ulykker på trampolinen” kommer med. De andre 4 lyder:
Hop altid én af gangen: Risikoen for at lande akavet øges, når flere hopper sammen. Særligt hvis de er i forskellige vægtklasser. Det gør landingen usikker og frarådes derfor på det kraftigste. Også selvom det er sjovt at hoppe med sine venner eller forældre og børn imellem. Desuden kan I støde sammen i luften.
Undgå saltomortaler: Det italienske ”dødshop” har ellers været populært i en lang årrække. Hvad kan der ske ved at slå en harmløs kolbøtte i luften, tænker du måske? Desværre kan du lande på nakken, som er et ekstremt følsomt sted på kroppen. Nakkeskader kan give kroniske spændinger eller endog forårsage skade på nervesystem eller hoved.
Børn bør altid ledsages af en voksen: ”Ledsages” kan forstås på mange måder. Som forælder kan du være i nærheden – enten i haven eller med åbne vinduer, når dine børn hopper. De helt små bør dog altid have mor eller far i nærheden. Det gælder særligt børn under 6 år. Husk at du også kan købe minitrampoliner indendørs til de helt små. Minitrampoliner har en holdestang og er ikke særlig høje.
LÆS OGSÅ: Airtrack til haven – Her er de bedste airtracks til hjemmet
Lav løbende sikkerhedstjek
Det sidste gode råd er at give din havetrampolin et løbende sikkerhedstjek. Vedligeholdelse er lig med sikkerhed. Først starter du med at tjekke skruer og kantpuder. Er de monteret rigtigt, og er der megen slitage? Hvis der er rust på fjedrene, så skift dem. De kan købes som enkeltdele i de fleste butikker eller ved online forhandlere. Dugen må aldrig have huller. Dæk den til med et cover, når vejret er besk. Du bør altid tage nettet af inden vinter, så det kan holde sig frisk i skur eller bryggers.
Din trampolin skal altid placeres på et blødt men dog fast underlag. Dvs. undgå terrasse og mursten på den ene side og alt for blødt og sandet jord på den anden. En nedgravningstrampolin er tæt på græsoverfladen og kan fås som både inground og flatground model. Trampolinen skal stå frit uden hverken haveredskaber, skur, grill, store træer eller lignende i nærheden.
Følger du ovennævnte 5 gode sikkerhedsråd, så mindskes risikoen for skade betydeligt. Både for dig og dine børn. Hjælp med at spred dem til bekendte og netværk, hvis de ikke har hørt om sikkerhedsreglerne.
LÆS OGSÅ: BERG trampolin – Her er de bedste havetrampoliner fra BERG